Inspirație: COBI Bicycle – Atelier și magazin unde bicicletele sunt (re)aduse la viață

//Inspirație: COBI Bicycle – Atelier și magazin unde bicicletele sunt (re)aduse la viață

Inspirație: COBI Bicycle – Atelier și magazin unde bicicletele sunt (re)aduse la viață

Continuăm astăzi seria de interviuri cu fondatori de noi afaceri, mutându-ne din zona de turism, unde am descoperit My Secret Romania, în zona de reciclare și recondiționare a bicicletelor, unde îi descoperim pe cei de la COBI Bicycle.

 

COBI BICYCLE este primul centru de reciclare a bicicletelor din România. Reciclează, recondiționează și repun în mișcare bicicletele scoase din uz. Atelierul oferă spre vânzare biciclete second hand și servicii de mentenanță pentru acestea.

 

  1. Despre voi ca fondatori și cum a început totul? Cum v-a venit ideea?

Fondatori ai afacerii suntem Costel Iftime și Elena Croitoru. 

Image may contain: one or more people and bicycle

Ideea i-a venit lui Costel pe când era în liceu. Tatăl lui a avut o bicicletă care i-a fost camarad de drum mai bine de 15 ani în drumul către slujba să. Într-o primăvară pe când făceau curățenie, tatăl sau a vrut să arunce la fier vechi acea bicicletă cu care făcuse naveta atâta timp. Cât au așteptat să vină mășînă pentru a prelua ceea ce aveau ei de aruncat, tatăl sau a început să își amintească peripețiile prin care l-a purtat acea bicicletă, vara, iarnă, nu conta vremea. Și atunci și-a dat seama Costel că bicicletă aceea spunea o poveste de viață și că nu se poate să ajungă la fier vechi. Așa a luat naștere povestea COBI Bicycle, atelier și magazin de biciclete unde recondiționăm și readucem la viață bicicletele cu poveste.

 

 

Costel a început să lucreze la proiect și era în căutare de oameni, parteneri alături de care să construiască povestea asta. Lucrăm deja împreună într-o organizație studențească când mi-a propus să mă implic. Am zis da pentru că îmi plăcea tare mult ideea asta de a readuce la viață poveștile oamenilor.

  1. Cine v-a ajutat (cu bani, sfaturi, muncă voluntară) ?

Primul concurs la care am participat a fost Social Impact Award unde am câștigat 5000 de lei bani cu care am putut să luăm câteva scule necesare atelierului. Apoi ne-am înscris în Incubatorul de Afaceri din Universitatea Alternativă unde timp de aproximativ 9 luni am participat la traininguri, cursuri legate de tot ceea ce trebuie să știi despre un business: marketing, vânzări, legal, financiar, etc

De mare ajutor au fost întâlnirile pe care le aveam în cadrul comunitățîi de antreprenori unde dezbăteam problemele fiecăruia și ofeream suport și feedback ori de care ori unul dintre noi avea nevoie. Această perioada de testare s-a încheiat cu un concurs, un pitch ținut în față boardului ING, care ne-a oferit 5000 euro.

De asemenea, am aplicat la un proiect cu finanțare europeană pe care l-am câștigat. (POSDRU 2007-2013) De mare ajutor au fost sfaturile celor din Incubator, am simțit cu adevărat că am făcut parte dintr-o comunitate unde de fiecare dată când am cerut o părere, un feedback au venit, și chiar au adus un aport valoros business planului nostru de atunci.

  1. Cum ați reușit să va înscrieți în programul de finanțare pe care l-ați accesat?

Căutăm surse de finanțare și în acea perioada se dădeau câte 25.000 euro afacerilor noi înființate prin programul POSDRU. A venit la fix cu perioada în care noi urmă să ne înființăm o afacere așa că am zis să aplicăm, mare parte din business plan îl aveam deja construit pentru că ne pregătisem în Incubator. 

În ziua pitch-ului am aflat și răspunsul aplicației pentru finanatarea UE, așa că a fost o zi de 30.000 euro. 🙂

  1. Care este lecția cea mai valoroasă pe care ați învățat-o în acest proiect?

Image may contain: bicycle and outdoor

Au fost multe provocări la pachet. Uitându-ne în spate ne dăm seama că a fost o adevărată experiență de învățare, care ne-a pus la încercare să ne dăm seama dacă vrem cu adevărat să facem chestia asta sau e ceva trecător.

Am învățat despre noi că putem să depășim momente grele atât timp cât ne dorim și că soluții sunt, trebuie doar să îți dai timp să le găsești pe cele potrivite.

5. Ce credeți că a lipsit?

Lipsa de experiență cu proiectele europene s-a simțit. Nu știam exact la ce să ne așteptăm, câte acte trebuie să facem pentru fiecare achiziție. Și cred că a lipsit un plan al nostru de rezervă pentru situația în care programul s-ar fi anulat. Noi am fi început oricum afacerea fie că am fi luat acei 25.000 euro sau nu, ideea este că am fi bugetat cu totul și cu totul diferit dacă nu ar fi fost acea finanțare europeană.

6. Ai lua-o de la capăt? ce ai face diferit?

Da, aș lua-o de la capăt și sincer nu știu dacă aș schimbă ceva. Chiar dacă au fost momente mai grele, lucruri la care nu ne-am așteptat și ne-au luat prin suprindere, totul a făcut parte dintr-o experiență de învățare unică, care ne-a ajutat și ne-a făcut să creștem o dată cu business-ul.

Cred că aș schimbă totuși atitudinea mea. Înainte eram temătoare, puneam tot răul înainte și aproape că atitudinea asta mă împiedică să fac ceva. Atitudinea asta nu ajută într-un business, e nevoie să riști, să acționezi pentru că dacă aștepți prea mult, ratezi oportunități.

 


 

Daca ai o idee asemănătoare și ești din județele Galați, Vrancea, Buzău, Brăila, Tulcea sau Constanța mai ai timp să îți depui dosarul de înscriere până pe 2 mai, pentru a ajunge în cursa pentru o finanțare nerambursabilă de până la 38 000 euro. Detalii despre întreg parcursul tău poți găsi, citind această broșură: https://goo.gl/qcrJHp

2018-05-24T11:57:46+00:00

Leave A Comment