Inspirație: MamaPan. Brutăria cu maia – Pâine crescută cu dragoste

//Inspirație: MamaPan. Brutăria cu maia – Pâine crescută cu dragoste

Inspirație: MamaPan. Brutăria cu maia – Pâine crescută cu dragoste

MamaPan este brutăria artizanală care va oferă pâine și produse de patiserie după rețete tradiționale. Facem pâine cu maia naturală, fără drojdie și fără ingrediente nefirești. O pâine autentică, coaptă pe vatra, cu miez gustos și coajă crocantă. Rețetele noastre sunt create de mame care fac pâinea cu aceeași dragoste cu care își cresc copiii.

 

  • Cine este fondatorul și cum a început totul?

Proiectul de economie socială „MamaPan – Brutăria cu maia” a luat naștere la sfârșitul anului 2015, iar fondatorul este Fundația CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, organizație de promovează drepturile femeilor și derulează proiecte pentru femei în diverse domenii din 2002.

Misiunea brutăriei este în primul rând aceea de a oferi locuri de muncă femeilor aflate în situațîi dificile de viață: femei care își cresc singure copiii, femei care au peste 3 copii minori în îngrijire și care au acces redus la educație și resurse.  A două componentă constă în produsele ce ies pe poartă fabricii și care sunt unele speciale: pâine și patiserie cu maia naturală, artizanale, făcute după rețete tradiționale și cu ingrediente naturale, fără aditivi sau conservanți.

  • Cine v-a ajutat?

Brutăria a fost înființată în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene. După finalizarea proiectului, pe parcursul celor 2 ani și jumătate de existența, am primit suport din partea Kaufland România, prin programul de CSR „Pâinea este dar” program prin care noi asigurăm necesarul de pâine și patiserie pentru beneficiari din 10 centre de zi din București, din partea Unilever România în cadrul campaniei „Susține visurile româncelor”, din partea Romanian Business Leaders, prin accesul gratuit la Atelierele de antreprenoriat și de la alte companii private, cum ar fi Unicredit și Farmexpert.

Apoi am primit suport de la voluntari, experți și experte în digital marketing, web design, video, financiar, ce ne-au ajutat cu expertiză lor.

 

  • Cum ați reușit să vă înscrieți în programul de finanțare pe care l-ați accesat?

CPE avea în intenție de mulți ani deschiderea unei afaceri care să însemne locuri de muncă de calitate pentru femei vulnerabile. Am participat, încă din etapă de scriere, că partener în cadrul proiectului S.E.S. – Să evoluăm sustenabil, proiect finanțat prin POSDRU 2007-2013, în cadrul unui apel dedicat înființării și dezvoltării de structuri de economie socială. Liderul de parteneriat a fost Asociația C4C Communication for Community, care a contribuit prin sprijinul și relația directă cu finanțatorul, pe proceduri, decontare, rabursare, astfel încât, deși a fost un proces birocratic, noi am putut să ne concentrăm pe afacerea respectivă.

  • Care este lecția cea mai valoroasă pe care ați învățat-o în acest proiect?

Cea mai valoroasă lecție învățată în acest proiect a fost aceea legată de clienți, care îți pot deveni în scurt timp aliați și susțînători dacă țîi cont de nevoile lor și ești onest față de ei.

De aici a venit și adaptarea în funcție de nevoile clienților MamaPan. Încercăm constant să venim în întâmpinarea acestor nevoi, dezvoltând produse potrivite pentru diete speciale, alergii sau intoleranțe.

  • Când a fost, ce a însemnat pentru dvs cel mai greu moment al acestei afaceri?

Cel mai greu moment a fost acela în care s-a terminat proiectul prin care am primit finanțare, deschisesem brutăria doar de 3 luni și, în mod evident, nu se putea susține din vânzări. Depășirea acelui moment a însemnat un efort uriaș, atât financiar cât și uman, mobilizarea pe termen lung a întregii echipe a Fundației în efortul de creștere a vânzărilor.

 

 

  • Ce credeți că v-a lipsit, în comunitatea din jurul afacerii dumneavoastră, în toată perioada, cel mai mult? 

În toată perioada ne-a lipsit în special suportul din partea statului. Nu există niciun fel de facilități din partea statului, deși, ceea ce facem noi este să luăm niște oameni care sunt în grijă statului și îi trecem în partea cealaltă, unde devin contribuitori la bugetul statului. Pentru acest aspect cred că se cuvine să primim niște facilități. Suntem plătitori de TVA, taxe și impozite că orice fel de angajator, fără niciun fel de diferențiere. Alte beneficii care ar trebui să existe, sunt acces la spații de producție din patrimoniul comunității locale, poate organizare de evenimente la care să fim scutiți de plata taxei de participare, sunt o multitudine de modalități prin care poate fi susținută o afacere socială.

 

2018-05-24T11:58:22+00:00

Leave A Comment